Our Previous Projects

Trail Maintenance

Start Date: Fall 2014
End date: Spring 2015

This team worked to better the conditions of the trail that was implemented by a prior Camp Riley team. They found ways to dispense water that was accumulating on the trail, and made the trail more accessible to campers. They did this by burying a pipe to redirect water falling off of the roof of the sports pavilion. They also created a deck that goes over a low spot where water was accumulating.

Spring House

??

??

Trail Installation

Start Date: Spring 2014
End date: Spring 2014

This team created a trail that was accessible to all types of individuals. The trail was designed and assembled at Camp Riley. They did this by first outlining where they had planned for the trail to be placed using different tools such as GIS, CAD, and survey data from an architect's office. They then gathered a group of volunteers, and went to the campsite to implement their solution!

Sports Pavilion Acoustics

Start Date: Fall 2014
End Date: Fall 2014

This team found a way to better the acoustics in the sports pavilion in the camp. They did this because the pavilion was difficult to hear inside of due to some of the students having hearing aids, and rain was extremely loud against the metal roof. They researched many different possible solutions to accommodate the children's hearing in the pavilion. They then ran multiple simulations to test their solutions. Finally, they contacted contractors and provided their solution. The contracting company they settled on will be implementing their solution Spring 2015!

Tree House

Start Date: Summer 2013
End Date: Fall 2014

This team created a detailed design of a tree house that would allow students with physical disabilities to be able to cheer other campers on while riding a zip line. The design also allowed for an easier way to reach the zip-line platform.

Historic Home

Start Date: Fall 2015 
End Date: Spring 2016

This team has been tasked to add two new features to this Historic Home. Firstly, a path that connects the road and the two entrances of the house from a composite material called StaLok. The other structure is a wooden ramp that connects to the back door of the house. Essentially, the goal of this project is to make the house wheel chair friendly for children with disabilities.

Sailboat

Start Date: Fall 2013 
End Date: Spring 2017

The purpose of this project is to modify an AMF Alcort Puffer sailboat with universal adaptive control which allows children with disabilities to experience sailing. For the steering control, we provided two options which are the joystick and the sip-n-puff. Both of them came with waterproof design. We also created a LED user display showing the direction and the angle of the rudder. The rudder itself is driven by a servo motor. All of these components were controlled by an Arduino board. I programmed and debugged the Arduino code and finished the on-site testing, during which each individual function has been tested. In order to ensure users’ safety, I set the maximum angle of rudder to 60 degrees by software. I also installed and programmed a beeper onto the control box, so the user can get feedback when they are manipulating the joystick or the sip-n-puff. To help the user get familiar with the control system, a detailed user manual was created for each major component of the control system. We have made several improvement of the hardware including the user display, joystick, sip n puff as well as the wire connections between each component. We re-soldered the wire connection to make it more reliable and water-proof. In addition, to help the user control the boat, we created a user manual with a lot of details.

Sensory Trail Improvement

??

In general, the project's objectives are to improve the sensory trail. The sensory trail is in need of improvement because numerous stations are in need of cleaning and preventative maintenance. The peg boards, ball throw stations, and mailboxes have become homes for a variety of creatures. There is also some future concerns with the xylophone sagging. We plan to improve current designs by adding aestheic appeal by recoloring current items. We also hope to improve station longevity by weather proofing the exhibits.

Sensory Cave

??

??

 

©2020 by Purdue EPICS Camp Riley Team. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now